Οδοντικά Εμφυτεύματα – Απαντήσεις στις Συχνότερες Ερωτήσεις

Τι είναι ένα οδοντικό εμφύτευμα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ο αντικαταστάτης της ρίζας του χαμένου δοντιού. Το εμφύτευμα μετά την τοποθέτηση του δεν είναι ορατό στο στόμα, ακριβώς όπως και οι ρίζες των φυσικών δοντιών. Πάνω στο εμφύτευμα τοποθετείται το δόντι ή η γέφυρα.

Από τι φτιάχνεται ένα εμφύτευμα;

Φτιάχνεται από τιτάνιο και κράματά του είναι απόλυτα συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό. Ως εκ τούτο ο οργανισμός το αναγνωρίζει σαν δικό του και το ενσωματώνει μέσα στο οστό των γνάθων.

Πότε χρειάζεται να βάλω εμφύτευμα και γιατί να μη βάλω μία γέφυρα;

Εμφυτεύματα τοποθετούνται όποτε λείπει κάποιο δόντι . Όταν τα διπλανά δόντια από αυτό που λείπει, είναι άθικτα, προτιμάται η τοποθέτηση εμφυτεύματος και όχι γέφυρας επί δοντιών για να μη θιγούν τα παρακείμενα δόντια. Η τοποθέτηση ενός μονήρους εμφυτεύματος δεν επηρεάζει τα διπλανά δόντια, σε αντίθεση με τη γέφυρα. Για την κατασκευή της γέφυρας είναι απαραίτητος ο τροχισμός των δοντιών. Επιπλέον όταν χαθούν ακραία δόντια τότε δεν γίνεται να τοποθετηθούν γέφυρες, εφόσον δεν υπάρχει οπίσθιο στήριγμα για να στηριχτεί η γέφυρα. Ακόμη τα εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην συγκράτηση κινητών αποκαταστάσεων όπως ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες (μασελάκια).

Υπάρχει περιορισμός στην ηλικία για να βάλει κάποιος εμφύτευμα;

Ηλικιακοί περιορισμοί δεν υπάρχουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, εφόσον μιλάμε για νεαρές ηλικίες. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες κάποιες παθήσεις ίσως περιπλέξουν την διαδικασία τοποθέτησης εμφυτεύματος (οστεοπόρωση με λήψη διφοσφωνικών, αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης), αλλά δεν την αποκλείει. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τοποθέτηση γίνεται πάντα μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό σας.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος και πότε θα αποκτήσω και πάλι δόντι;

Παρακάτω παρατείθεται το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο γίνεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και η επακόλουθη τοποθέτηση των δοντιών επί των εμφυτευμάτων:

  1. Τοποθέτηση εμφυτεύματος
  2. Αναμονή 2-4 μήνες
  3. Αποκάλυψη εμφυτεύματος
  4. Έναρξη προσθετικής φάσης (αποτύπωση, κατασκευή προσθετικής αποκατάστασης) η οποία μπορεί να διαρκέσει από δύο βδομάδες και περισσότερο ανάλογα με την έκταση της κατασκευής.
  5. Παράδοση της προσθετικής αποκατάστασης
  6. Συντήρηση

Μπορώ να βγάλω ένα δόντι και την ίδια στιγμή να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα;

Αυτός ο τρόπος λέγεται άμεση μετεξακτική τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλής διότι μειώνει τη χρονική διάρκεια της θεραπείας. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να συντρέχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και εάν αυτές αγνοηθούν οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές.

Είναι επώδυνη η διαδικασία τοποθέτησης;

Η τοποθέτηση γίνεται πάντα με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας, οπότε η διαδικασία γίνεται ανώδυνα. Συνηθέστερα η τοποθέτηση του εμφυτεύματος είναι ευκολότερη από μία εξαγωγή.

Πόσο κρατάνε τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα μπορούν να κρατήσουν πολλά χρόνια, ακόμη και για όλη σας τη ζωή. Αυτό προϋποθέτει βέβαια να τηρηθούν οι οδηγίες που θα λάβετε από τον ιατρό σας, να είστε συνεπείς στους επανελέγχους και να φροντίζετε την σωστή υγιεινή της περιοχής, τότε το εμφύτευμα μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια ακόμη και για όλη σας τη ζωή. Όσο περισσότερα χρόνια λειτουργεί στο στόμα σας ένα εμφύτευμα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να χρειαστεί να αντικατασταθεί το δόντι που στηρίζεται στο εμφύτευμα.