Η τερηδόνα είναι ασθένεια και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που κατοικούν φυσιολογικά στην στοματική κοιλότητα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί διασπούν τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε με τις τροφές. Από τη διάσπασή τους παράγονται οξέα, και αυτά διαβρώνουν την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού οδηγώντας  στον σχηματισμό τερηδονικής κοιλότητας!

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η τερηδόνα είναι νόσος των σκληρών οδοντικών ιστών.

Όμως δεν είναι μόνο η ζάχαρη αυτή που πρέπει να προσέξουμε για να μειωθεί η εμφάνιση της τερηδόνας. Οποιαδήποτε τροφή που περιέχει άμυλο δίνει πρόσφορο έδαφος στους μικροοργανισμούς για την ανάπτυξη της! Ρύζι, πατάτες, ψωμί, γάλα, φρούτα και λαχανικά είναι τροφές των οποίων τα συστατικά διασπώνται από τα ένοχα μικρόβια.

Άρα κυρίαρχο ρόλο στην εμφάνιση τερηδόνας παίζει η διατροφή. Πιο συγκεκριμένα η πρόσληψη υδατανθράκων. Όχι όμως τόσο η ποσότητα τους, όσο η συχνότητα πρόσληψης τους. Συχνή κατανάλωση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση των δοντιών στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια μετά την ζύμωση των υδατανθράκων.

Δευτερευούσης σημασίας ρόλο στην εμφάνιση τερηδόνας παίζει ο ανθρώπινος οργανισμός. Όχι, η τερηδόνα δεν είναι κληρονομική.  Η ποσότητα και η σύσταση του σάλιου μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση τερηδόνας. Επίσης η μορφολογία (αδρές επιφάνειες, αύλακες)  και η σύσταση (περιεκτικότητα σε ιόντα φθορίου) της επιφάνειας των δοντιών παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της τερηδόνας.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να μειώσετε την εμφάνιση τερηδόνας;

  • Επιμελής  στοματική υγιεινή

Καθημερινό βούρτσισμα με σωστή τεχνική. Χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια

  • Χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας

Τα  1450ppm φθορίου αρκούν. Σκευάσματα με υψηλότερη συγκέντρωση φθορίου συστήνονται από τον ιατρό σας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο

  • Τροποποίηση διατροφής

Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας! Μειώστε το τσιμπολόγημα και χρησιμοποιήστε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και ιδιαίτερα ξυλιτόλη

  • Διόρθωση κακότεχνων αποκαταστάσεων

Σφραγίσματα, στεφάνες και γέφυρες με λανθασμένα όρια και αδρές επιφάνειες αποτελούν σημεία συγκέντρωσης περισσότερων μικροβίων

  • Επέμβαση από τη νηπιακή ηλικία

Οι συνεχείς φθοριώσεις και οι προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants) βοηθούν στην μείωση της τερηδόνας στην ενήλικη ζωή