Το σωστό βούρτσισμα (τεχνική και συχνότητα) και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, κ.ά.) εξατομικεύονται για κάθε ασθενή. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρείτε τα δόντια σας πιο καθαρά!


Τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα  με 45⁰ γωνία προς τα ούλα, στην περιοχή του αυχένα του δοντιού (ένωση ούλου με δόντι). Κρατήστε την οδοντόβουρτσα σταθερή, εφαρμόστε μικρή πίεση και κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις σαν δόνηση. Τον πρώτο καιρό ο τρόπος αυτός θα αυξήσει την ώρα που κάνετε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Με λίγη υπομονή θα εξοικειωθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην παραλείπετε ποτέ το βούρτσισμα πριν κοιμηθείτε. Ο οδοντίατρος σας θα σας συστήσει πόσες φορές ακόμη χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο σωστός χρόνος βουρτσίσματος εξαρτάται από τις δεξιότητές σας. Ζητήστε από τον ιατρό σας να ελέγξει την αποδοτικότητά του βουρτσίσματος σας με εφαρμογή χρωστικών που αποκαλύπτουν τις εναποθέσεις της μικροβιακής πλάκας (μικρόβια, υπολείμματα τροφών, νεκρά κύτταρα, συστατικά του σάλιου, κ.ά.).

Η ιδανική οδοντόβουρτσα είναι φιλική προς τον χρήστη, δεν τραυματίζει τα ούλα και τα δόντια, και απομακρύνει επαρκώς τη μικροβιακή πλάκα. Επιλέξτε οδοντόβουρτσες με πυκνούς θυσάνους (τρίχες) οι οποίοι έχουν αποστρογγυλεμένα άκρα. Όσον αφορά την σκληρότητα, συνηθέστερα επιλέγεται η μαλακή οδοντόβουρτσα, για να αποφευχθεί τραυματισμός ούλων και δοντιών. Το μέγεθος της κεφαλής εξαρτάται από το μέγεθος του στόματος. Αλλάξτε οδοντόβουρτσα όταν οι θύσανοι παραμορφωθούν.


Ωστόσο λάβετε υπόψη πως η οδοντόβουρτσα δεν είναι ικανή να αφαιρέσει τη μικροβιακή πλάκα ανάμεσα στα δόντια. Τον ρόλο αυτό έχουν το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Όταν τα ούλα σας γεμίζουν πλήρως τα κενά ανάμεσα στα δόντια χρησιμοποιείστε νήμα. Όταν υπάρχουν κενά, επιλέξτε τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το μέγεθος που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Ο μεσοδόντιος καθαρισμός πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής στοματικής σας υγιεινής.

Μια οδοντόκρεμα με φθόριο 1450ppm είναι η κατάλληλη επιλογή για τους περισσότερους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει είτε οδοντόκρεμα με υψηλότερη συγκέντρωση φθορίου (σε περιπτώσεις πολυτερηδονισμού), είτε με αντιμικροβιακές ουσίες (σε περιοδοντοπάθειες). Η ποσότητα που πρέπει να βάζετε προσομοιάζεται σε μέγεθος όσο ένας σπόρος αρακά.

Βελτίωση της στοματικής υγιεινής παρατηρείται όταν βελτιωθούν οι δεξιότητες σας. Κανένα προϊόν δε μπορεί να αντικαταστήσει τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει βουρτσίζετε τα δόντια σας!