Η Πρώτη Σας Επίσκεψη

Η πρώτη σας επίσκεψη

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι συνήθως μία άβολη και αγχωτική διαδικασία.

Η γνώση όσων πρόκειται να διαδραματιστούν, πολλές φορές βοηθά στη μείωση του στρες.

Ακολουθεί, θα γίνει μια σύντομη περιγραφή του πιο συνηθισμένου τρόπου με τον οποίο γίνεται η πρώτη σας επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Μόλις μπείτε στον χώρο του ιατρείου, θα σας ζητήσουμε να συμπληρώσετε την Κάρτα Ασθενή. Πρόκειται για μία σειρά ερωτήσεων οι οποίες αφορούν την γενική σας υγεία και τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε σε συστηματική βάση (ιατρικό ιστορικό). Στη συνέχεια ακολουθούν ερωτήσεις οι οποίες αφορούν οδοντιατρικά θέματα (οδοντιατρικό ιστορικό). Ο λόγος που συμπληρώνετε αυτά τα ερωτηματολόγια, είναι για να σας παραχθεί  όσο το δυνατόν βέλτιστη οδοντιατρική φροντίδα. Εάν έχετε αμφιβολίες ή δεν είστε σίγουρος/η για μία απάντηση, μην την συμπληρώσετε. Τις απαντήσεις σας θα ελέγξει ξανά μαζί σας ο οδοντίατρος. Οι πληροφορίες που δίνετε προστατεύονται από το ιατρικό απόρρητο.

Σε κάθε περίπτωση, διεξάγεται πλήρης έλεγχος της στοματικής σας κοιλότητας. Ο  έλεγχος γίνεται για να εντοπιστούν παθολογικά σημεία που διαφεύγουν της προσοχής σας. Εξετάζονται τόσο οι μαλακοί ιστοί (γλώσσα, ούλα, παρειές), όσο και οι σκληροί ιστοί (δόντια, οστό) αλλά και οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις. Σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, γίνεται και ακτινογραφικός έλεγχος.

Με βάση τα ευρήματα από τον κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο, καταρτίζεται το σχέδιο θεραπείας. Δηλαδή ο ιατρός σας, εξηγεί τις οδοντιατρικές εργασίες τις οποίες κρίνει απαραίτητο ότι πρέπει να γίνουν στο στόμα σας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υπάρχει περίπτωση να σας ζητηθεί κάποια επιπλέον εξέταση (αιματολογικός έλεγχος, αξονική τομογραφία, κ.ά.) ή και παραπομπή σας σε ιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας.

Στη συνέχεια έρχεται η δική σας σειρά. Ο ιατρός σας είναι έτοιμος να  λύσει τις απορίες σας και να κάνει διευκρινίσεις για τις εργασίες τις οποίες σας πρότεινε να γίνουν. Η τελική απόφαση είναι πάντα δική σας.

Όταν η προσέλευση στο ιατρείο γίνεται λόγο πόνου ή/και πρηξίματος, προτεραιότητα δίνεται πάντα στην ανακούφιση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων.