Λεύκανση Δοντιών

Συχνές ερωτήσεις για τη λεύκανση

Πολλά είναι τα ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν για τη διαδικασία της λεύκανσης. Εσφαλμένα δίνεται η εντύπωση ότι η λεύκανση είναι μια κοσμητική διαδικασία η οποία δεν απαιτεί ιατρική επίβλεψη και εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λευκαντικά υλικά είναι ταξινομημένα ως καλλυντικά προϊόντα και όχι ως φάρμακα. Ακόμη, γιατί ορισμένα λευκαντικά υλικά είναι διαθέσιμα προς πώληση στο ευρύ κοινό χωρίς τη διαμεσολάβηση οδοντιάτρου.

Με σεβασμό πάντα στις οδηγίες του κατασκευαστή για κάθε προϊόν που χρησιμοποιείται, και προσπαθώντας να γίνει πλήρης ενημέρωση, παραθέτονται οι πιο συχνές ερωτήσεις για τη λεύκανση!

  • Πως γίνεται η λεύκανση;

Οι τεχνικές είναι δύο. Λεύκανση στο ιατρείο και λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένους νάρθηκες. Ο ιατρός σας επιλέγει ποιά μέθοδος σας ταιριάζει. Συχνά γίνεται και συνδυασμός των δύο τεχνικών για γρηγορότερα αποτελέσματα.

  • Είναι πολύ διαδεδομένη η χρήση λάμπας και laser για τη λεύκανση. Γιατί δεν τη προτείνετε;

Η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA) και το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED), βασιζόμενοι σε πλήθος ερευνών, αποτρέπουν τη χρήση πηγών φωτός κατά τη λεύκανση. Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν επιπλέον οφέλη. Σε αντίθεση, θεωρούνται επικίνδυνες γιατί ανεβάζουν θερμοκρασία στο εσωτερικό του δοντιού. Ταυτόσημα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη χρήση τους.

  • Εφόσον χρησιμοποιηθούν νάρθηκες στο σπίτι, σε πόσο καιρό ασπρίζουν τα δόντια, πόσο άσπρα θα γίνουν, και πόσο καιρό διαρκεί το αποτέλεσμα μετά;

Το πότε θα ασπρίσουν εξαρτάται από την αιτία της χρώσης. Στις περιπτώσεις που απλά θεωρούμε τα δόντια μας πιο κίτρινα (εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι) σε 3-6 εβδομάδες τα αποτελέσματα της λεύκανσης είναι τα μέγιστα. Εάν η αλλαγή στο χρώμα οφείλεται στο κάπνισμα, αυξάνεται ο απαιτούμενος χρόνος λεύκανσης σε 1-3 μήνες και σε περιπτώσεις χρωστικών λόγω λήψεως φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά τη διάπλαση των δοντιών τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και προτείνεται λεύκανση για 2-6 μήνες.

Το πόσο θα ασπρίσουν δεν είναι προβλέψιμο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 85% των ασθενών είναι ικανοποιημένοι. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι αρκετό για εσάς, τότε ο οδοντίατρος σας μπορεί να προτείνει να παρατείνετε τη διάρκεια λεύκανσης, να αλλάξετε προϊόν, ή ακόμη να γίνουν άλλου τύπου επεμβάσεις για να βελτιωθεί το χαμόγελό σας.

Το πόσο καιρό θα διαρκέσει το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι και αυτό προβλέψιμο. Εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου (κατανάλωση καφέ, τσαγιού, τροφών με χρωστικές, κάπνισμα) και από την απορροφητικότητα της αδαμαντίνης.

  • Είναι επικίνδυνη διαδικασία για την υγεία μου; Έχω ακούσει να συμβαίνουν ευαισθησίες δοντιών και εγκαύματα ούλων κατά τη λεύκανση. Μπορεί να πάθω κάτι τέτοιο;

Είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες του κατασκευαστή του λευκαντικού υλικού και εφόσον ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο ιατρός σας.

Οι ευαισθησίες είναι κάτι που μπορεί να συμβούν. Αυτός είναι λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρχει ιατρική επίβλεψη. Οι ευαισθησίες αυτές είναι παροδικές και λύνονται με τη χορήγηση ειδικών σκευασμάτων ή/και με αλλαγή του λευκαντικού υλικού.

Τα λευκαντικά υλικά έχουν ελεγχθεί και έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι καρκινογόνα. Όμως μπορεί να γίνουν ερεθιστικά για τα ούλα αν χρησιμοποιηθούν λάθος και έρθουν σε επαφή για πολύ ώρα μαζί τους. Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που θα σας δοθούν και τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα!

  • Επιτρέπεται η λεύκανση σε εγκύους και σε άτομα κάτω των 18 ετών;

Δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα για τη λεύκανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Για τα άτομα κάτω των 18 ετών, η βιβλιογραφία είναι και πάλι ελλιπής. Δεν προτείνεται συγκεκριμένο πρωτόκολλο εφαρμογής για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Αν για τη θεραπεία του ατόμου πρέπει να γίνει κάτι πιο επιθετικό για να αποκατασταθεί το πρόβλημα, τότε προτιμάται η λεύκανση σαν σχέδιο θεραπείας, σαν λιγότερο επεμβατική λύση, πάντα υπό στενή επίβλεψη ιατρού και γονέα.

  • Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνω εάν αποφασίσω να κάνω λεύκανση;

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας. Αρχικά γίνεται εξέταση για να εντοπιστεί η αιτία της χρώσης των δοντιών σας. Κάποιες φορές δυσχρωμίες προκύπτουν από παθολογικές καταστάσεις οι οποίες χρήζουν θεραπευτικής αντιμετώπισης. Νεκρά δόντια, τερηδονισμένες επιφάνειες, προσθετικές εργασίες που χρειάζονται αντικατάσταση είναι πολλές φορές τα αίτια των δυσχρωμιών. Οπότε η λεύκανση για να διορθωθεί το χρώμα, είναι αντένδειξη σε αυτές τις περιπτώσεις. Εφόσον χρειάζεται, το επόμενο βήμα είναι να γίνει καθαρισμός των δοντιών, ώστε να φύγουν οι επιφανειακές χρωστικές και η λεύκανση να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια είναι η σειρά της λεύκανσης!

Συμπερασματικά, η λεύκανση είναι ο πιο συντηρητικός τρόπος για να βελτιώσεις το χαμόγελό σου. Φυσικά και είναι μια διαδικασία η οποία περιέχει ρίσκο, γι αυτό και πρέπει να εκτελείται υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου, ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!