Γιατί Ματώνουν τα Ούλα μου;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν το γεγονός ότι ματώνουν τα ούλα σας είναι φυσιολογικό; Η απάντηση είναι πως ΔΕΝ είναι φυσιολογικό. Όπως για κανένα όργανο του σώματός μας, έτσι και για τα ούλα μας, ισχύει ότι σε κατάσταση υγείας δεν είναι φυσιολογικό να αιμορραγούν.

Η συνηθέστερη αιτία αιμορραγίας είναι η ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, και όπως οι περισσότερες φλεγμονές (όπως η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και άλλες), προκαλείται από μικρόβια.

Εκτός από την αιμορραγία, άλλα χαρακτηριστικά που έχουν τα ούλα που πάσχουν από ουλίτιδα, είναι το γεγονός ότι έχουν κόκκινο χρώμα και είναι πρησμένα.

Όπως δε θα αφήνατε καμία φλεγμονή αθεράπευτη στο σώμα σας, έτσι σωστό είναι να φροντίσετε για τη θεραπεία της ουλίτιδας.

Τα στάδια της θεραπείας είναι τα εξής :

  • Αποτρύγωση και στίλβωση των δοντιών από τον οδοντίατρό σας, ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και η πλάκα οι οποίες βρίθουν μικροβίων
  • Επίδειξη τεχνικής στοματικής υγιεινής. Ο οδοντίατρος σας είναι υπεύθυνος να σας εκπαιδεύσει στις σωστές τεχνικές. Εάν δεν βουρτσίζετε με σωστό τρόπο, πολύ σύντομα η ουλίτιδα θα επανέλθει. Δείτε τις σωστές τεχνικές εδώ.
  • Χορήγηση ειδικών αντιμικροβιακών σκευασμάτων, όπου αυτό θεωρηθεί απαραίτητο. Μιλάμε φυσικά για ειδικές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, τα οποία περιέχουν ειδικές ουσίες οι οποίες σκοτώνουν τα μικρόβια. Αυτά τα σκευάσματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, εφόσον δεν γίνουν τα παραπάνω στάδια στη θεραπεία της ουλίτιδας, και καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται χωρίς να σας τα προτείνει ο ιατρός σας
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο για επανέλεγχο στο χρονικό διάστημα που θα σας ορίσει εκείνος, ανάλογα με την ευπάθεια που έχετε στην ουλίτιδα. Ενημερωθείτε για την χρησιμότητα των επανελέγχων

Η ουλίτιδα είναι πλήρως αναστρέψιμη με την κατάλληλη θεραπεία. Αντιθέτως,  η ουλίτιδα που θα παραμεληθεί μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή προχωράει βαθύτερα και προσβάλει το οστό που κρατάει τις ρίζες των δοντιών στις θέσεις τους. Έτσι το οστό απορροφάται, και με τον καιρό τα δόντια χάνουν την στήριξη τους, αποκτούν κινητικότητα, και σε πολλές περιπτώσεις χάνονται.

Ομάδες ατόμων με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, είναι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, γυναίκες στην εγκυμοσύνη, καπνιστές, παιδιά στην εφηβεία αλλά και άτομα με οικογενειακό ιστορικό αυτών των παθήσεων. Αυτά τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό εφόσον υπάρχει υπόβαθρο οδοντικής πλάκας και πέτρας και ελλιπής στοματική υγιεινή.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία και άλλων οργάνων, μέσω των μικροβίων και των τοξινών τους, τα οποία ενώ θα υπέθετε κανείς πως βρίσκονται μόνο στη στοματική κοιλότητα, εντούτοις, πολύ εύκολα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρονται σε όλον τον οργανισμό μας.

Επιστημονικά αποδεδειγμένα, η περιοδοντίτιδα συσχετίζεται με τις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις :

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις. Στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών συμμετέχουν και μικρόβια που βρίσκονται στο στοματικό περιβάλλον και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού.
  • Σακχαρώδης διαβήτης. Η περιοδοντίτιδα θεωρείται σύμπτωμα του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και  αντίστροφα, η ύπαρξη της επιβαρύνει την εκδήλωση του διαβήτη στον οργανισμό. Ένας αρρύθμιστος διαβήτης χειροτερεύει και την περιοδοντική κατάσταση του ασθενούς.
  • Πνευμονοπάθειες. Και πάλι με το μηχανισμό της απομακρυσμένης προσβολής οργάνων μέσω της αιματογενούς διασποράς μικροβίων και των τοξινών τους. Ταυτόχρονα ουσίες που παράγονται από τους περιοδοντικούς ιστούς επηρεάζουν τους πνεύμονες κάνοντας τους πιο ευαίσθητους στη ανάπτυξη μικροβίων και κατά συνέπεια αυξάνουν τη συχνότητα λοιμώξεων του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος.
  • Πρόωρος τοκετός και γέννηση παιδιών με χαμηλό σωματικό βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι έγκυες αναπτύσσουν μεγαλύτερη ευπάθεια στα μικρόβια λόγω των ορμονικών αλλαγών και οι τοξίνες των μικροβίων μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων.

Το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας όλου το σώματος μας.

Ταυτόχρονα είναι και μια πύλη εισόδου προς αυτόν.

Φροντίζοντας την υγεία του στόματός σας, φροντίζετε την υγείας σας συνολικά.

Στόμα υγιές σημαίνει σώμα υγιές.